V Mníchove sme si s partnermi vyjasnili celý rad otázok, hovorí Lajčák

03.02.2013 Celý región

Mníchov/Bratislava 2. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák využíva aktuálnu trojdňovú Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu aj na mnohé neformálne stretnutia. Tie sú podľa neho často viac užitočné ako tie formálne, keďže sa na nich môžu partneri rozprávať otvorene a bez prítomnosti ďalších osôb. "Vyjasnili sme si s mnohými partnermi celý rad otázok," uviedol pre TASR.

Konferenciu považuje za jedno z najvýznamnejších podujatí tohto druhu na svete. Okrem aktivít pripravovaných Organizáciou spojených národov (OSN) si nie je vedomý toho, že by existovalo iné stretnutie, na ktorom by sa zišlo toľko významných lídrov z celého sveta. "Okrem panelových diskusií, ktoré sú venované medzinárodným témam, je to unikátna príležitosť absolvovať množstvo rokovaní. Zároveň vidíte globálne uvažovanie na najaktuálnejšie otázky. Pre toho, kto sa venuje zahraničnej politike a politike vôbec, je to miesto, kde si užíva," priblížil.

Dnes absolvoval rozhovory napríklad s predsedom predstavenstva ruskej Sberbanky Germanom Grefom, predsedom Valného zhromaždenia Organizácie spojených národov Vukom Jeremičom, izraelským námestníkom ministra zahraničných vecí Danielom Ajalonom či gruzínskou šéfkou diplomacie Majou Pandžikidzeovou.

Na neformálnom stretnutí mu kosovská najvyššia predstaviteľka Atifete Jahjagová potvrdila odhodlanie prištinskej administratívy splniť kritériá potrebné na otvorenie rokovaní o stabilizačnej a asociačnej dohode s Európskou úniou. Vyjadrila tiež záujem o prehĺbenie vzájomných vzťahov pri rešpektovaní slovenskej pozície k nezávislosti Kosova.

Lajčák sa zaujímal o aktuálny priebeh rozhovorov medzi Kosovom a Srbskom. "Dialóg nemá reálnu alternatívu a je potrebné, aby priniesol ďalšie dohody a ich implementáciu." Ocenil tiež spoluprácu prištinskej administratívy v súvislosti s nedávnou žiadosťou SR o extradíciu Bakiho Sadikiho.
 

Vyberte región